Επανορθωτική πλαστική χειρουργική δέρματος

+
Αντιμετώπιση εγκαυμάτων
Αποκατάσταση μετεγχειρητικών ουλών

Αντιμετώπιση εγκαυμάτων

Τα εγκαύματα διακρίνονται σε θερμικά, χημικά και ηλεκτρικά και αποτελούν συνήθη ατυχήματα για παιδιά και ενήλικες.

Μπορεί να αφορούν μικρές επιφάνειες του σώματος και να χρήζουν απλής αντιμετώπισης ή να είναι εκτεταμένα και να αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη ζωή ενός ανθρώπου.

Η αντιμετώπιση ενός εγκαύματος εξαρτάται από την ηλικία, το είδος της βλάβης, το χρόνο που συνέβη, το βάθος των ιστών που εκτείνεται και τις πρώτες βοήθειες που παρασχέθηκαν αμέσως μετά το ατύχημα. Σε καποιες περιπτώσεις απαιτείται νοσηλεία, σε απλούστερα εγκαύματα αρκεί η έγκαρη και ορθή αντιμετώπισή τους.

Η πλαστική χειρουργική είναι η μόνη ιατρική ειδικότητα που ασχολείται με το έγκαυμα και γνωρίζει πως να το διαχειριστεί. Η άμεση επικοινωνία με τον πλαστικό χειρουργό είναι καθοριστική ενώ η καθυστέρηση στην θεραπεία μπορεί να αποβεί μοιραία.

Σε περιπτώσεις παλαιών εγκαυμάτων και δημιουργίας δύσμορφων ουλών λόγω έκτασης ή μη ορθής αντιμετώπισης υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις που στοχεύουν στην αποκατάσταση των εγκαυματικών περιοχών.

Αποκατάσταση μετεγχειρητικών ουλών

Οι μετεγχειρητικές ουλές είναι καποιες φορές δυσμορφες και προκαλούν αισθητικά ή και λειτουργικά προσβλήματα στον ασθενή. Στόχος της πλαστικής χειρουργικής είναι η διόρθωση του χρώματος, της εμφάνισης και της θέσης μιας ουλής ώστε να καταστεί λιγότερο εμφανής. Ειδική περίπτωση αποτελούν οι υπερτροφκές ουλές και τα χηλοειδή.

Ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να βελτιώσει αισθητικά αυτά τις προβληματικές περιοχές είτε με χειρουργική επέμβαση είτε με διάφορες άλλες θεραπείες.

Οι υπερτροφικές ουλές είναι μεγάλες συγκεντρώσεις ουλώδους ιστού οι οποίες αναπτύσσονται άμεσα στην περιοχή του τραύματος. Είναι συνήθως επηρμένες, κόκκινες και μπορεί ή όχι να προκαλούν ενόχληση, ενώ υπάρχει η πιθανότητα να αυξηθούν σε πλάτος με το πέρασμα του χρόνου. Το χρώμα τους διαφέρει και μπορεί να παρουσιάζονται είτε υπέρχρωματισμένες, δηλαδή πολύ σκούρες, είτε αποχρωματισμένες με πολύ ξεθωριασμένο χρωματισμό.

Τα χηλοειδή είναι μεγαλύτερα από τις υπερτροφικές ουλές. Μπορεί να προκαλούν πόνο, κνησμό (φαγούρα) ενώ συχνά παρουσιάζουν ρυτίδωση στην περιοχή της δερματικής βλάβης. Εκτείνονται πέρα από τα όρια του τραύματος ή της αρχικής χειρουργικής τομής. Τα χηλοειδή μπορεί να εντοπιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αλλά συνήθως δημιουργούνται σε περιοχές όπου οι υποδόριοι ιστοί είναι περιορισμένοι όπως το πρόσωπο, ο λαιμός, τα αυτιά, οι ώμοι και το στήθος.

Η ρικνωτική ουλή είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία το δέρμα και οι υποκείμενοι ιστοί δημιουργούν μια ταυτόχρονη έλξη κατά τη διάρκεια της επούλωσης. Συνήθως η ρίκνωση αναπτύσσεται στις περιπτώσεις όπου έχει προηγηθεί μεγάλη απώλεια ιστού ( δέρματος και εν τω βάθει ιστών). Τέτοιες καταστάσεις δημιουργούνται μετά από εγκαύματα ή όταν μια ουλή σχηματίζεται πάνω από μια άρθρωση του

σώματος περιορίζοντας έτσι την κίνηση της άρθρωσης των δακτύλων, των αγκώνων, των ώμων, των γονάτων ή του λαιμού.

Ανάλογα με το είδος της βλάβης που έχει δημιουργηθεί ο πλαστικός χειρουργός θα σας προτείνει την κατάλληλη αντιμετώπιση με χειρουργικές ή άλλες τεχνικές ώστε να βελτιωθεί το πρόβλημα και να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα.