Αισθητική πλαστική χειρουργική σώματος

+
Κοιλιοπλαστική
Κοιλιοπλαστική μετά τον τοκετό
Βραχιονοπλαστική
Ανόρθωση μηρών
Αποκατάσταση περιγράμματος σώματος μετά από απώλεια βάρους
Αιδοιοπλαστική
Κρυολιπόλυση
Μεσοθεραπεία σώματος

Κοιλιοπλαστική

Η κοιλιοπλαστική είναι μεγάλης βαρύτητας επέμβαση που αποσκοπεί στη διόρθωση της κρεμάμενης κοιλίας. Προκειται ουσιαστικά για αφαίρεση περιττού δέρματος και λίπους που συχνά προκύπτει από μεγάλες αυξομειώσεις στο βάρος, εγκυμοσύνη, χαλάρωση των κοιλιακών μυών ή μεγάλη απώλεια σωματικού βάρους.

Με την κοιλιοπλαστική οι ορθοί κοιλιακοί μυς συρράφονται μεταξύ τους και αφαιρείται όλο το περιττό λίπος και δέρμα με αποτέλεσμα να βελτιώνεται το περίγραμμα του σώματος. Είναι μια επέμβαση που έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια πιο στενή και επίπεδη κοιλιά, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει την απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται με δίαιτα και σωματική άσκηση. Μπορεί να συνδυαστεί με λιποαναρρόφηση της πλάγιας κοιλιακής χώρας, της περιοχής της λεκάνης και της κατώτερης περιοχής της πλάτης.

Το χειρουργείο απαιτεί γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου 3 ώρες. Κατά τη διάρκειά του σχεδιάζεται μια τομή στην κατώτερη κοιλιακή χώρα (εφήβαιο) ή σε συνέχεια της τομής της καισαρικής, με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτεται από το εσώρουχο και το μαγιό. Διαμέσου αυτής της τομής γίνεται η συρραφή των ορθών κοιλιακών μυών και η αφαίρεση του περιττού λίπους και δέρματος.

Είναι απαραίτητη η τοποθέτηση μικρών χειρουργικών παροχετεύσεων οι οποίες παραμένουν για μια εβδομάδα. Απαιτείται αντιπηκτική αγωγή και πρώιμη κινητοποίηση. Ο χρόνος ανάρρωσης υπολογίζεται σε 1 μήνα οπότε ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγεται οποιαδήποτε έντονη σωματική άσκηση και άρση βάρους και να φορά ειδικό κορσέ στήριξης της περιοχής.

Κοιλιοπλαστική μετά τον τοκετό

Σήμερα η πλαστική χειρουργική συνεργάζεται στενά με τη μαιευτική-γυναικολογία για την αποκατάσταση της περιοχής της κοιλιακής χώρας μετά από έναν τοκετό.

Η αποκατάσταση μπορεί να γίνει άμεσα, δηλαδή μετά από την καισαρική τομή του μαιευτήρα και την ολοκλήρωση του τοκετού, αναλαμβάνει ο πλαστικός χειρουργός να διορθώσει τη διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών της κοιλιάς, οι οποίοι έχουν υποστεί κάποια χαλάρωση κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών της εγκυμοσύνης. Παράλληλα γίνεται και η συρραφή της καισαρικής τομής κατά στρώματα, έτσι ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα.

Στη περίπτωση που δεν προβλέπεται άλλη εγκυμοσύνη, ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει το περιττό δέρμα και υποδόριο λίπος της κοιλιακής χώρας, επιταχύνοντας έτσι την αποκατάσταση της περιοχής. Διαφορετικά η αποκατάσταση της κοιλιακής χώρας μπορεί να γίνει σε δεύτερο χρόνο, δηλαδή μήνες μετά τον τοκετό όταν έχει ολοκληρωθεί ο θηλασμός, έχουν χαθεί τα περιττά κιλά και το δέρμα έχει επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση. Στην περίπτωση αυτή και ιδιαίτερα όταν έχουν προηγηθεί και άλλες εγκυμοσύνες, παραμένει μια χαλάρωση του δέρματος της κοιλιακής χώρας, η οποία επιμένει και είναι σχεδόν αδύνατον να διορθωθεί με σωματική άσκηση.

Μετεγχειρητικά η ασθενής συνιστάται να χρησιμοποιήσει ένα ειδικό χειρουργικό κορσέ σώματος για κάποιες εβδομάδες και να αποφύγει έντονη σωματική άσκηση και άθληση για περίπου ένα μήνα.

Η επούλωση της ουλής παρακολουθείται στενά με επισκέψεις στο ιατρείο και αρκετά συχνά συστήνεται η χρήση ενός ειδικού αυτοκόλλητου σιλικόνης πάνω στο τραύμα. Τέλος στην περίπτωση όπου η εγκυμοσύνη έχει δημιουργήσει στην κοιλιακή χώρα αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος ραγάδες από την απότομη αυξομείωση του βάρους, αυτές μπορεί να αντιμετωπιστούν με συνεδρίες ενός ειδικού laser, του Fraxel, το οποίο είναι σχεδιασμένο να απαλύνει και να αποχρωματίζει αυτές τις αλλαγές του δέρματος και του υποδόριου ιστού.

Βραχιονοπλαστική

Πρόκειται για επέμβαση με την οποία αφαιρείται η περίσσεια δέρματος και λίπους από την περιοχή του βραχίονα.

Το χειρουργείο απαιτεί γενική αναισθησία και μπορεί να συνδυαστεί με λιποαναρρόφηση της περιοχής. Η τομή που απαιτείται είναι αρκετά εμφανής καθώς εκτείνεται από την περιοχή της μασχάλης μέχρι τον αγκώνα. Στις μέρες μας η τομή έχει γίνει σαφως μικρότερη και τοποθετείται εντός της περιοχής της μασχάλης.

Η επιλογή των ασθενών για τη συγκεκριμένη τεχνική γίνεται μόνο από τον πλαστικό χειρουργό μετά από εκτίμηση της κατάστασης των βραχιόνων σας

Ανόρθωση μηρών

Η πολύ μεγάλη απώλεια βάρους είναι το πιο συχνό αίτιο της εμφάνισης περιττού δέρματος στην περιοχή των έσω μηρών. Το δέρμα αυτό είναι συνήθως χαλαρό και με εμφανή ρυτίδωση. Η επέμβαση αποσκοπεί στην αφαίρεση του χαλαρού δέρματος και στη δημιουργία ενός πιο σφριγηλού και ελκυστικού μηρού.

Η τομή τοποθετείται εντός της γραμμής του εσωρούχου. Η αν’ορθωση της εσωτερικής επιφάνειας των μηρών μπορεί να συνδυαστεί με την ανόρθωση και της εξωτερικής επιφάνειας ή και της περιοχής των γλουτών. Πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και μετεγχειρητικά απαιτείται η χρήσης ενός ειδικού χειρουργικού κορσέ για μερικές εβδομάδες.

Αποκατάσταση περιγράμματος σώματος μετά από απώλεια βάρους

Η σημαντική απώλεια βάρους μετά από δίαιτα και σωματική άσκηση ή μετά από επέμβαση γαστρικής παράκαμψης ή τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου συνήθως δημιουργεί περίσσεια δέρατος.

Με την κυκλοτερή ανόρθωση σώματος (επέμβαση που επεκτείνεται εκτός από την κοιλιά και στο πίσω μέρος του σώματος) εξαλείφεται η περίσσεια δέρματος στην κοιλιακή χώρα, στους γλουτούς, στους μηρούς και στην πλάτη. Επιτυγχάνεται έτσι η αφαίρεση του περιττού δέρματος και λίπους και οι παραπάνω περιοχές έχουν πλέον καλύτερο περίγραμμα και είναι πιο ομαλές.

Η επέμβαση είναι πολύωρη, χαρακτηρίζεται ως βαριά και απαιτεί γενική αναισθησία και πολλαπλές τομές. Η κοιλιακή χώρα εμφανίζεται πιο σφιγηλή και επίπεδη. Οι μηροί και οι γλουτοι ανορθώνονται και αποκαθίσταται η ασυμμετρία στις πλάγιες κοιλιακές χώρες καθώς και η περιοχή της πλάτης.

Ο ασθενής νοσηλεύεται για 2 -3 ημέρες, λαμβάνει αντιβιοτική και παυσίπονη αγωγή.

Η πλήρης αποκατάσταση του σώματος μετα από μεγάλη απώλεια βάρους ολοκληρώνεται με επέμβαση στους μαστούς και ενδεχομένως στους βραχίονες.

Αιδοιοπλαστική

Πρόκειται για επέμβαση που διενεργείται για αμιγώς αισθητικούς ή και για λειτουργικούς λόγους. Οι περισσότερες ασθενείς επιθυμούν μία αισθητική βελτίωση της περιοχής, γεγονός που αναπτερώνει την αυτοπεποίθησή τους καθώς και την ερωτική τους συμπεριφορά. Σε άλλες γυναίκες το πρόβληαμ είναι λειτουργικο καθώς τα υπερτοφικά χείλη του αιδοίου προκαλούν δυσφορία ή πόνο κατά την ερωτική πράξη, δυσκολίες σε καθημερινές εργασίες, προβλήματα υγιεινής ή κακοσμίας, αδυναμία να φορέσουν συγκεκριμένο ρουχισμό.

Η αιδοιοπλαστική είναι μία σχετικά απλή επέμβαση, μετά το πέρας της οποίας, η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της και η ανάρρωσή της είναι σχετικά γρήγορη. Σχεδιάζεται η αισθητική σμίκρυνση των μικρών χειλέων του αιδοίου, με σκοπό να μην προβάλλουν εκτός των μεγάλων χειλέων του αιδοίου. Παράλληλα μπορεί να διορθωθεί οποιοδήποτε αισθητικό ζήτημα των μεγάλων χειλέων. Για παράδειγμα με τη μεταφορά λίπους έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε στα μεγάλα χείλη μια πιο γεμάτη και νενανική εμφάνιση. Αν τα χείλη είναι υπετροφικά υπάρχει η δυνατότητα να μειωθούν.

Τις περισσότερες φορές η αιδοιοπλαστική συνδυάζεται με μικρού βαθμού λιποαναρρόφηση της ηβικής περιοχής, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη αναζωογόνηση των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Σε περίπτωση που η ασθενής επιθυμεί ολική αναζωογόνηση της γεννητικής περιοχής, τότε οι παραπάνω επεμβάσεις συμπληρώνονται με σύσφιξη των ανατομικών στοιχείων της περιοχής με τη συνδρομή της εξειδικευμένης γυναικολογικής ομάδας με την οποία συνεργαζόμαστε.

Κρυολιπόλυση

Η κρυολιπόλυση είναι μια μη επεμβατική θεραπεία που στοχεύει στην καταστροφή του λιπώδους ιστού, μειώνοντας έτσι τη συνολική μάζα λίπους του σώματος

.

Χωρίς να επιφέρει κάποια αλλαγή στους πέριξ ιστούς η κρυολιπόλυση, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να επιφέρει καταστροφή των λιποκυττάρων, μειώνοντας έτσι το πάχος του λίπους στα σημεία όπου εφαρμόζεται.

Η κρυολιπόλυση αποτελεί την τελευταία κατάκτηση της αισθητική ιατρικής και έχει λάβει πιστοποίηση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Το σύστημα ΚRYO-KONTOUR διαθέτει μεγάλη κεφαλή, που εφαρμόζεται στα επιλεγμένα προς θεραπεία σημεία. Η ψύξη που εφαρμόζεται οδηγεί στην τελική καταστροφή των λιποκυττάρων. Τα λιποκύτταρα τα οποία αποπίπτουν, αποβάλλονται μέσω του λεμφικού συστήματος.

Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο και σε πολλές περιπτώσεις είναι ορατό με μία και μόνο συνεδρία, ενώ η μείωση του λίπους μπορεί να φτάσει το 40%.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η απουσία πόνου και η άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε σημείο όπου υπάρχει επίμονο, συσσωρευμένο λίπος όπως η περιοχή της κοιλιάς, της πλάτης, των μηρών, των γλουτών, στα χέρια και στην εσωτερική περιοχή του γόνατος. Επανάληψη της θεραπείας είναι δυνατή ένα μήνα μετά σε διαφορετική περιοχή του σώματος.

Η θεραπεία διαρκεί περίπου 1 ώρα και τα αποτελέσματα είναι εμφανή μετά τον πρώτο μήνα. Εφαρμόζεται στο συνεργαζόμενο κέντρο CITY_ZEN

Μεσοθεραπεία σώματος

Πρόκειται για τεχνική έγχυσης ουσιών στο δέρμα της κοιλιακής χώρας, των γλουτών ή των μηρών ή οποιασδήποτε προβληματικής περιοχής με στόχο τη λιποδιάλυση ή την εξάλειψη της κυτταρίτιδας.

Η λιποδιαλυτική ουσία είναι η φωσφατιδυλχολίνη που αποτελεί φυσικό λιποδιαλυτικό ένζυμο. Καλό είναι να πραγματοποιείεται έλεγχος των ηπατικών ενζύμων. Η θεραπεία απαιτεί την εφαρμογή ειδικής αναισθητικής κρέμας στην προβληματική περιοχή. Διαρκεί λίγα λεπτά και μπορεί να επαναληφθεί μετά το πε΄ρας 6 εβδομάδων. Μετά την έγχυση καλό είναι να αποφεύγεται η έκθεση των περιοχών στον ήλιο καθώς σε άτομα με αλλεργικό υπόστρωμα μπορεί να εμφανιστεί φωτοευαισθησία.

Για τη μέιωση της κυτταρίτιδας χρησιμοποιούνται κοκτέιλ διαλυμάτων που περιέχουν καφείνη, οργανικό πυρίτιο, εκχυλίσματα εξωτικών φρούτων και άλλα. Η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί ανά 15 -21 ημέρες.

Μετά τη μεσοθεραπεία μπορεί να υπάρξει ερεθισμός, ερυθρότητα, οίδημα και μώλωπες στις περιοχές που έχουν υποστεί τη διαδικασία. Υποχωρούν σταδιακά και εξαφανίζονται εντός μιας εβδομάδας.