Αισθητική πλαστική χειρουργική στήθους

+
Αυξητική στήθους
Ανόρθωση μαστών ή μαστοπηξία
Μειωτική μαστών
Γυναικομαστία

Αυξητική στήθους

Στοχεύει στην αύξηση του μεγέθους ενός μαστού ή στη διόρθωση τυχόν ανισομαστίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να διορθώσει πτώση σε συνδυασμό με μια μαστοπηξία. Το χρησιμοποιούμενο ένθεμα είναι ένθεμα σιλικόνης. Τοποθετείται κάτω από το δέρμα ή κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ διαμέσου τομής στην υπομάστια πτυχή ή στη θηλαία άλω. Η αυξητική μαστών είναι μια επέμβαση που διαρκεί 1-1,5 ώρα, απαιτεί μέθη ή γενική αναισθησία και μετά το πέρας της η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της. Λαμβάνει αντιβιοτικά και παυσίπονα φάρμακα και είναι υποχρεωμένη να φορά ένα αθλητικό σουτιέν για ένα μήνα.

Οι τομές συνήθως πρέπει να παραμένουν καλυμμένες με χειρουργική ταινία για 1-2 εβδομάδες. Η πλειοψηφία των ασθενών επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους μέσα σε μια εβδομάδα. Άθληση και έντονες σωματικές δραστηριότητες απαγορεύονται για χρονικό διάστημα ενός μηνός.

Ανόρθωση μαστών ή μαστοπηξία

Η μαστοπηξία ή ανόρθωση μαστών στοχεύει στη διόρθωση της πτώσης που επέρχεται με την πάροδο της ηλικίας και τυχόν μεταβολές του βάρους του σώματος. Η ανόρθωση μαστών συνδυάζεται πολύ συχνά με αυξητική μαστών και μπορεί να διορθώσει το άδειασμα και «σακούλιασμα» των μαστών

Το χειρουργείο απαιτεί γενική αναισθησία και συνήθως διαρκεί 2-3 ώρες. Η τομή γίνεται γύρω από τη θηλαία άλω και εκτείνεται σε εν κάθετο άξονα προς τον κάτω πόλο του μαστού. Μέσα από αυτές τις τομές αφαιρείται το περιττό δέρμα και η θηλή μαζί με τη θηλαία άλω ανορθώνεται σε νέα υψηλότερη θέση στο κέντρο του μαστού.

Η έντονη σωματική δραστηριότητα του άνω τμήματος του σώματος πρέπει να είναι περιορισμένη τον πρώτο μήνα μετά την επέμβαση και συχνά απαιτείται η χρήση ενός ειδικού χειρουργικού σουτιέν όλη τη διάρκεια της ημέρας για κάποιες εβδομάδες.

Μειωτική μαστών

Η μειωτική μαστών είναι μια επέμβαση που αφορά γυναίκες με μεγάλους και βαρείς μαστούς. Το θέμα μπορεί να είναι αμιγώς αισθητικό ή να σχετίζεται με πόνο στην περιοχή της πλάτης και του αυχένα, με δερματικούς ερεθισμούς, με προβλήματα στη στάση σώματος και δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητες.

Το χειρουργείο διενεργείται υπο γενικη αναισθησία. Αφαιρείται δέρμα,λίπος και μειώνεται η διάμετρος της θηλαίας άλω. Η ασθενής ανακουφίζεται και αποκτά ένα νεανικό, σφριγηλό και ελαφρύτερο στήθος.

Απαιτείται γενική αναισθησία, διαρκεί 2-3 ώρες και οι ασθενείς μπορούν μετά το πέρας της επέμβασης να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Η τομή γίνεται γύρω από τη θηλαία άλω και εκτείνεται σε εν κάθετο άξονα προς τον κάτω πόλο του μαστού. Σε κάποιες περιπτώσεις η τομή μπορεί να είναι μόνο κάθετη.

Μετεγχειρητικά οι ασθενείς φορούν ειδικό αθλητικό σουτιέν νύχτα και ημέρα για μερικές εβδομάδες και περιορίζουν την έντονη σωματική δραστηριότητα του άνω τμήματος του κορμού. Τα ράμματα αφαιρούνται σταδιακά σε 15-21 ημέρες.

Γυναικομαστία

Αφορά συνήθως νεαρούς άνδρες και μπορεί να οφείλεται σε συσσώρευση λίπους στην περιοχή του στήθους, στην υπερτροφία του μαζικού αδένα των αντρών ή στο συνδυασμό και των δύο παραπάνω. Σπάνια και ειδικά όταν είναι ετερόπλευρη οφείλεται σε ανάπτυξη μάζας εντός του ανδρικού μαστού. Απαιτείται πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος για τον αποκλεισμό παροδικής γυναικομαστίας ή γυναικομαστίας στα πλαίσια παθολογικού συνδρόμου.

Συνήθως αντιμετωπίζεται με λιποαναρρόφηση της περιοχής του στήθους. Με μικρές τομές αναρροφάται το λίπος και μετεγχειρητικά απαιτείται η χρήση ενός ειδικού χειρουργικού γιλέκου για μερικές εβδομάδες.

Σε κάποιες περιπτώσεις η λιποαναρρόφηση δεν είναι αρκετή και πρέπει να συνδυαστεί με εκτομή του υπερτροφικού μαζικού αδένα με μικρή τομή γύρω από τη θηλαία άλω ή αφαίρεση του πλεονάζοντος δέρματος.

Απαιτεί μέθη ή γενική αναισθησία και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του μετά το πέρας του χειρουργείου.