Αισθητική πλαστική χειρουργική προσώπου

+
Βλεφαροπλαστική
Ωτοπλαστική
Ρινοπλαστική
Lifting προσώπου
Lifting μετώπου
Λιποέγχυση - λιπομεταφορά
Ενθέματα προσώπου
Έγχυση βουτυλινικής τοξίνης (Botox-Dysport)
Έγχυση υαλουρονικού οξέος
Πολυγαλακτικό οξύ (sculptra)
Νήματα ανάπλασης- ανόρθωσης

Βλεφαροπλαστική

Η βλεφαροπλαστική είναι χειρουργική επέμβαση που αφορά τα άνω, τα κάτω ή και τα δύο ζεύγη βλεφάρων, σχεδιασμένη για να αποκαθιστά τη νεανική και ξεκούραστη εμφάνιση στην περιοχή των ματιών. Μπορεί παράλληλα να βελτιώσει το πεδίο της όρασής εφόσον αυτό περιορίζεται από την περίσσεια δέρματος στο άνω βλέφαρο.

Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με μέθη ή γενική αναισθησία. Σε κάποιες περιπτώσεις άνω βλεφαροπλαστικής υπάρχει δυνατότητα να πραγματοποιηθεί ακόμη και υπό τοπική αναισθησία στο χώρο του ιατρείου. Διαρκεί 1-2 ώρες.

Οι τομές τοποθετούνται στις φυσικές αύλακες του άνω και κάτω βλεφάρου και δεν είναι εμφανείς μετά την αφαίρεση των ραμμάτων και την επούλωση του τραύματος. Κατά τη διάρκεια της βλεφαροπλαστικής αφαιρείται το πλεονάζον δέρμα και λίπος και καθηλώνονται σε νέα θέση οι μυς και το λίπος που περιβάλλουν το μάτι.

Δε χαρακτηρίζεται ως επώδυνη επέμβαση. Εντούτοις προκαλεί οίδημα και έντονες εκχυμώσεις (μελανιές) στην περιοχή που υποχωρούν σταδιακά σε διάστημα 7-15 ημερών. Τα ράμματα αφαιρούνται 4-7 ημέρες μετά την επέμβαση. Ακολούθως επιτρέπεται η χρήση μακιγιάζ ενώ η εφαρμογή φακών επαφής απαιτεί παρέλευση διαστήματος 15 ημερών.

Ωτοπλαστική

Πρόκειται για επέμβαση που διορθώνει τα αφεστώτα ώτα (πεταχτά αυτιά). Διενεργείται υπό τοπική αναισθησία ή μέθη. Ειδικά σε παιδιά μπορεί να χρειαστεί γενική αναισθησία. Η διόρθωση αφορά κυρίως το χόνδρο του πτερυγίου του ωτός. μερικές φορές η επέμβαση στοχεύει επίσης και στη μείωση του μεγέθους του. Η διάρκειά της είναι 1-2 ώρες.

Η τομή τοποθετείται στην οπίσθια επιφάνεια του πτερυγίου και συνήθως δεν είναι εμφανής μετά την επούλωση. Μετεγχειρητικά ο ασθενής φέρει επίδεσμο γύρω από το κεφάλι που διατηρεί για δύο ημέρες και ακολούθως υποχρεούται να φορά ειδική πιεστική κορδέλα ώστε να προστατεύεται η περιοχή των ώτων για χρονικό διάστημα ενός μηνός περίπου. Λαμβάνει αντιβιοτικά και παυσίπονα φάρμακα .

Τα ράμματα αφαιρούνται σε μία εβδομάδα.

Ρινοπλαστική

Η αισθητική ρινοπλαστική είναι επέμβαση που στοχεύει στη βελτίωση εξωτερικών δυσμορφιών της ρινός και μπορεί να συνδυαστεί με λειτουργική ρινοπλαστική που διενεργείται σε περίπτωση συνύπαρξης αναπνευστικής δυσλειτουργίας.

Η ρινοπλαστική διενεργείται μόνο σε αίθουσα χειρουργείου κατά προτίμηση υπό γενική αναισθησία αλλά ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει την ίδια ημέρα στο σπίτι του. Μετεγχειρητικά φέρει γύψινο ή θερμοπλαστικό νάρθηκα και έχει εκχυμώσεις και οίδημα στην περιοχή των βλεφάρων. Η μύτη είναι πωματισμένη με ειδικές γάζες οι οποίες αφαιρούνται δύο ημέρες μετά την επέμβαση. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής υποχρεωτικά αναπνέει από το στόμα. Ο νάρθηκας αφαιρείται μετά από 10 ημέρες.

Ράμματα δε χρειάζεται να αφαιρεθούν. Οι τομές τοποθετούνται σε σημεία που δεν είναι καθόλου εμφανή. Το τελικό αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής απαιτεί 6 μήνες για να είναι εμφανές, ενώ η οριστική μορφή αποκτάται μετά από 12 μήνες.

Lifting προσώπου

Η ρυτιδεκτομή ή lifting προσώπου όπως είναι ευρέως γνωστό είναι επέμβαση που στοχεύει να επαναφέρει μια νεανική εμφάνιση σε λαιμό και πρόσωπο εξαλείφοντας βαθιές ρυτίδες και αφαιρώντας το χαλαρό δέρμα. Στην περίπτωση συσσώρευσης λίπους στο λαιμό ή στην περιοχή του πηγουνιού μπορεί να συνδυαστεί με λιποαναρρόφηση ή με άμεση εκτομή. Συχνά συνδυάζεται με άλλες επεμβάσεις όπως μετωπιαίο λίφτινγκ και βλεφαροπλαστική με σκοπό να επιτευχθεί ένα συνολικά αρμονικό και νεανικό αποτέλεσμα.

Το χειρουργείο απαιτεί γενική αναισθησία και συνήθως διαρκεί 4 ώρες. Οι τομές τοποθετούνται εντός των φυσικών ρυτίδων του προσώπου και χρησιμοποιείται κάθετος άξονας έλξης των χαλαρωμένων ιστών. Η νέα αυτή τεχνική, η οποία καταργεί το παλιό πλάγιο άξονα έλξης των ιστών, προσδίδει ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα. Κατά την διάρκεια της επέμβασης πραγματοποιείται μερική αποκόλληση του δέρματος του προσώπου στην περιοχή μπροστά από το αυτί και μέχρι το μέσο της παρειάς, σύσφιξη και ανόρθωση των μυών του προσώπου και του λαιμού και μετά την αφαίρεση του περιττού δέρματος γίνεται επανασυρραφή του.

Μετεγχειρητικά οι ασθενείς φέρουν επίδεσμο και ίσως μικρή παροχέτευση για το πρώτο βράδυ. Τα ράμματα αφαιρούνται σταδιακά σε 7-15 ημέρες. Απαιτούνται όμως 3-4 εβδομάδες για την υποχώρηση του οιδήματος και την επάνοδο σε κοινωνικές ή επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Lifting μετώπου

Στοχεύει στην ανόρθωση των φρυδιών και τον περιορισμό των γραμμών και των αυλακών του μετώπου ώστε να επιτευχθεί ένα πιο λείο και νεανικό παρουσιαστικό. Συνήθως συνδυάζεται με ρυτιδεκτομή ή και βλεφαροπλαστική.

Απαιτείται τομή εντός του τριχωτού της κεφαλής ή διενεργείται ενδοσκοπικά με 3-5 μικρές τομές εντός του τριχωτού και τη βοήθεια ειδικών εργαλείων. Ανορθώνεται το δέρμα και οι μυς του μετώπου και καθηλώνονται σε νέα υψηλότερη θέση.

Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με μέθη ήγενική αναισθησία και διαρκεί περίπου 2 ώρες περίπου. Μπορεί να εμφανιστούν οίδημα και εκχυμώσεις στα άνω βλέφαρα που υποχωρούν εντός μίας εβδομάδας. Συνήθως τοποθετούνται χειρορυγικά κλιπς και ιατρικές βίδες στο τριχωτό της κεφαλής που αφαιρούνται ανώδυνα στο ιατρείο 10-14 ημέρες μετά την επέμβαση. Ο ασθενής λαμβάνει αντιβιοτική και αντιφλεγμονώδη παυσίπονη αγωγή.

Λιποέγχυση – λιπομεταφορά

Το λίπος λαμβάνεται με τη διαδικασία της λιποαναρρόφησης από μια περιοχή του σώματος, συνήθως κοιλιακή χώρα ή μηροί και εγχύεται στο πρόσωπο για διόρθωση ελλειμμάτων όγκου ή βαθέων γραμμών και ρυτίδων.

Η συλλογή του λίπους διενεργείται άσηπτα. Ακολουθεί φυγοκέντρηση και επεξεργασία πριν μεταφερθεί σε οποιοδήποτε σημείο του προσώπου με ειδικές μικρού διαμετρήματος κάνουλες. Η διάρκεια υπολογίζεται σε 1-1,5 ώρα περίπου και απαιτεί μέθη ή γενική αναισθησία.

Η μεταφορά λίπους στο πρόσωπο είναι πλέον μία πολύ συνηθισμένη αισθητική παρέμβαση με αξιόλογα αποτελέσματα. Συχνά απαιτείται επαναληπτική συνεδρία γιατί ποσοστό του εγχυόμενου λίπους μέχρι και 50% μπορεί να απορροφηθεί μετά την πρώτη έγχυση.

Ενθέματα προσώπου

Τα ενθέματα προσώπου είναι συμπαγή βιοσυνθετικά υλικά τα οποία έχουν σχεδιαστεί για την υποστήριξη ή τη μεγέθυνση των φυσικών δομών του προσώπου. Γενικά η χρήση ενθεμάτων στοχεύει στη διόρθωση ασυμμετριών του προσώπου. Ο ακριβής τύπος και το μέγεθος του ενθέματος επιλέγεται μετά από συνεκτίμηση των επιθυμιών του ασθενούς και την ιατρική εκτίμηση του πλαστικού χειρουργού.

Τα ενθέματα πώγωνος αυξάνουν το μέγεθος και την προβολή ενός υποπλαστικού πηγουνιού που δεν προβάλλει ορθά και δε διαθέτει τη σωστή αναλογία με το μέτωπο και το μέσο τριτημόριο του προσώπου

Τα ενθέματα της κάτω γνάθου αυξάνουν το πλάτος του κάτω τριτημόριου του προσώπου. Συνεπώς χρησιμοποιούνται για να διορθώσουν μια υποπλαστική γνάθο συχνά σε συνδυασμό με μια ρινοπλαστική.

Τα ενθέματα ζυγωματικών αυξάνουν την προβολή στην περιοχή των ζυγωματικών. Προσθέτουν όγκο σε περιοχές που υπάρχει υποστροφή ή σε περιοχές με επίπεδη εμφάνιση.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζετε ότι όλα τα πρόσωπα παρουσιάζουν φυσιολογικά κάποιου βαθμού ασυμμετρία, οπότε η χρήση ενός εκθέματος προσώπου δεν εξασφαλίζει πάντοτε την απόλυτη συμμετρία. Ο στόχος είναι πάντα η επίτευξη ισορροπίας και σωστών αναλογιών.

Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνη της ή να συνδυαστεί με άλλες επεμβάσεις διαμόρφωσης του προσώπου όπως η ρινοπλαστική ή η ωτοπλαστική.

Έγχυση βουτυλινικής τοξίνης (Botox-Dysport)

Η έγχυση βοτουλυνικής τοξίνης στους μυς του προσώπου στοχεύει στη μείωση ή εξαφάνιση των σχηματιζόμενων γραμμών ή ρυτίδων. Καθιστώντας αυτούς τους μυς ανενεργούς, επιτυγχάνεται εξομάλυνση και σε μερικές περιπτώσεις εξάλειψη των ρυτίδων του μετώπου, του μεσόφρυου και της έξω γωνίας του ματιού (το λεγόμενο πόδι της χήνας). Η εφαρμογή μπορεί να επεκταθεί στην περιοχή του λαιμού για την εξάλειωη των λωρίδων που εμφανίζονται εκεί καθώς και στη γραμμή της κάτω γνάθου (Νεφερτίτη λιφτινγκ).

Το αποτέλεσμα της εφαρμογής ξεκινά να γίνεται ορατό μια εβδομάδα μετά την έγχυση και διαρκεί για περίπου 4-6 μήνες. Η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί.

Η έγχυση βουτυλινικής τοξίνης είναι η πιο κοινή κοσμετική εφαρμογή παγκοσμίως, είναι ασφαλής, αποτελεσματική και έχει έναν υψηλό βαθμό ικανοποίησης ανάμεσα στους ασθενείς.

Έγχυση υαλουρονικού οξέος

Το υαλουρονικό οξύ είναι μια φυσική ουσία που υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα. Όταν εγχύεται στο ανθρώπινο σώμα, λειτουργεί ως ένα υπόστρωμα το οποίο υποστηρίζει τις δομές του προσώπου και τους ιστούς οι οποίοι έχουν χάσει τον όγκο τους ή την ελαστικότητά τους λόγω της φυσιολογικής γήρανσης. Παράλληλα δεσμεύει νερό προς την επιφάνεια του δέρματος βοηθώντας έτσι το δέρμα να διατηρηθεί φρέσκο και με ελαστικότητα.

Η έγχυση μπορεί να γίνει στις ρινοπαρειακές αύλακες, στις περιστοματικές ρυτίδες, στα χείλη για ενίσχυση του περιγράμματος ή αύξηση του όγκου τους αλλά και σε οποιαδήποτε περιοχή του προσώπου παρουσιάζειν έλλειμμα όγκου. Το υλικό κυκλοφορεί σε προγεμισμένες σύριγγες με διαφορετική πυκνότητα ανάλογα με την προτεινόμενη χρήση τους.

Η εφαρμογή απαιτεί τη χρήση τοπικής αναισθητικής κρέμας για να εξαλειφθεί ή να ελαττωθεί πολύ ο πόνος κατά την έγχυση. Μετά την εφαρμογή υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστούν κάποιες εκχυμώσεις (μελανιές) και ένα μετρίου βαθμού οίδημα (πρήξιμο), τα οποία είναι δυνατόν να καλυφθούν με το μακιγιάζ. Τα αποτελέσματα του υαλουρονικού οξέος διαρκούν 9-12 μήνες.

Πολυγαλακτικό οξύ (sculptra)

Το πολυγαλακτικό οξύ (sculpta) είναι ένας συνθετικός δερματικός βιοενεργοποιητής, ο οποίος εγχύεται στο πρόσωπο, προκαλώντας την παραγωγή κολλαγόνου του ίδιου του ασθενή.

Το πολυγαλακτικό οξύ δρα κυρίως στο κάτω μισό του προσώπου και επιτυγχάνει την πλήρωση γραμμών που προκαλούνται από το γέλιο καθώς και την πλήρωση των βαθιών ρινοπαρειακών αυλακών. Παράλληλα δίνει πολύ καλά αισθητικά αποτελέσματα στην περιοχή των παρειών αναπληρώνοντας το χαμένο όγκο.

Το υλικό αυτό διαφέρει από το υαλουρονικό οξύ, διότι η δράση του δεν είναι άμεση. Με την ενεργοποίηση της παραγωγής κολλαγόνου από το σώμα του ασθενή, τα αποτελέσματα εμφανίζονται σταδιακά στο πέρασμα λιγοστών μηνών

Νήματα ανάπλασης- ανόρθωσης

Τα νήματα ανόρθωσης αποτελούν καινοτομία της Αισθητικής Ιατρικής.

Διατίθενται δύο κατηγορίες νημάτων: νήματα ανάπλασης/ ανόρθωσης PDO και χειρουργικά νήματα ανόρθωσης COG. Τα νήματα ανόρθωσης PDO μπορούν να διορθώσουν προβλήματα χαλάρωσης σε πρόσωπο και σώμα εύκολα, ανώδυνα σε μία μόλις συνεδρία στο χώρο του ιατρείου.

Δίνουν αναίμακτη λύση σε περιοχές του προσώπου και του σώματος (όπως βραχίονες, γλουτοί, έσω επιφάνεια μηρών κ.ά.) που παρουσιάζουν χαλάρωση και έχουν το μοναδικό προτέρημα να δίνουν την ικανοποίηση του άμεσα ορατού αποτελέσματος, αμέσως μετά την εφαρμογή τους. Εφαρμόζονται μετά απο αναισθητοποίηση της περιοχής με χρήση ειδικής αναισθητικής κρέμας στο χώρο του ιατρείου.

Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν άμεσο με βελτιστοποίηση μετά απο δύο μήνες. Η περιοχή ανανεώνεται και φαίνεται φρέσκια και σφριγηλή, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται υψηλού βαθμού κολλαγονογένεση, κάνοντας το αισθητικό αποτέλεσμα ακόμα πιο εντυπωσιακό.

Τα χειρουργική νήματα COG είναι πιο επιθετικά στην ανόρθωση του χαλαρού δέρματος. Απαιτούν όμως χειρουργική τομή για την τοποθέτησή τους και κάποιο χρόνο σταθεροποίησης του αποτελέσματος και αποθεραπείας.